Få reda på vad din kropp består av, inte bara vad den väger!

För en som tränar aktivt är en vanlig våg inte ett bra redskap för att hålla koll på eventuella framsteg. Vi har alla olika, individuella mål med träningen. Vanligt är att man önskar viktnedgång, en fastare kropp, bättre uthållighet, större muskelmassa osv. När man väger sig på en vanlig våg så visar den enbart vad du väger, inte alls vad kroppen består av. Man kan ju väga rätt så lite men ändå ha en hög fettprocent (särskilt det viskerala fettet som avser fettet som ligger runt dina inre organ), eller tvärtom, väga mera men ha mycket muskler och en normal fettprocent.

Vi hade i torsdags igen Inbody-mätning på Alexia Fitness Club. Ossi Nikula från Easyway var på plats med en mätare som kollar din kroppssammansättning. Själva mätningen tar cirka en minut och kräver inget av dig, du står bara barfota på en våg och håller i två handtag. Det var roligt att se att både sådana som varit tidigare nu ville komma och se om resultatet har ändrat, och nya kom för att testa. Jag tror att de flesta blev positivt överraskade av sina resultat. Man tror ofta att det är sämre eftersom man bara har stirrat blint på hemmavågen och vad man väger. Jag hör också definitivt till den kategorin! Min vikt har stigit markant sedan i höst, men fettprocenten är t.o.m lite lägre nu än i då. Muskelmassan har stigit med hela 3,6 kg sedan oktober, det är rätt så ovanligt med en så stor ökning på en så kort tid, särskilt som jag tycker att min träning inte är av den karaktären att jag skulle bygga muskler. Men skillnaden sedan i höst är att jag har vågat börja äta ordentligt, också kolhydrater. Jag har under en ganska lång tid undvikit bröd, pasta och potatis medan jag nu har tagit dem tillbaka till min vardagliga kost igen.

Min point är alltså här att skulle jag bara stirra blint på vad jag väger och inte alls veta vad min kropp består av så skulle jag vara rätt så förtvivlad vid det här skedet. Nu vet jag däremot att min fettprocent är helt normal medan min muskelmassa är rejält över medeltalet för kvinnor i min ålder, så nu kan jag istället vara stolt över mina kilon som jag har kämpat hårt för att åstadkomma!

Det här är just ett fenomen som många stöter på då de börjar gymträna, de upplever att vikten står stilla, eller rentav ökar lite, trots att de nu tränar och kanske äter hälsosammare. Skulle de då göra en Inbody-mätning skulle de högst troligt få se att det är muskler och vävnadsvätskan i kroppen som utgör viktökningen.

Vi strävar efter att ha Inbody-mätningar 3-4 ggr/år så Ossi kommer att dyka upp igen 30.8 för att göra en ny mätning, välkommen då igen :)

Maratonträningen går framåt, men känns seg. Den här veckan har jag hunnit med intervallträning, en tia samt långpasset idag som slutligen blev 30,4 km. Tack och lov hade jag igen sällskap av både Agneta och Nadja. Vi prövade idag en ny rutt som ledde oss till Fiskars. Vi sprang via Brunkom till Fiskars och sedan hem via Åminnefors. För att sedan få ihop de sista kilometrarna blev det en rutt kring stan. Jag har nu fått inse att min nya kroppssammansättning och vikt såklart påverkar löpningen, desto mera muskler man har desto mera syre kräver de. Mitt mål till Stockholm har hittills varit att förbättra fjolårets tid på 3.56, men nu känns det mer realistiskt att försöka komma i mål på 4.05-4.10. Några veckor träning kvar ännu, så tiden får utvisa vad det blir.

Skön fortsättning på helgen och glada vappen!

Veckans träning:

måndag 55 min kahvakuulatimme

tisdag intervaller på löpmatta 6*500 m, 200-300 meters återhämtning. Totalt 7, 2 km med uppv. & nedjoggning

onsdag 10 km löpning i medeltempo

torsdag vardagsmotion

fredag HIIT träning med kund 30 min + coreträning

lördag långpass 30,4 km, 2 h 58 min

söndag planerad återhämtande promenad/sakta jogg


Kategorier
Inlägg
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
  • Facebook Social Icon

OPENING HOURS:

 

MEMBERS WITH OWN KEY: 5-23 every day

RECEPTION: MONDAY & THURSDAY 16-18

                    

OTHER TIMES: SEND E-MAIL TO

alexandra@alexiagym.com

Alexia Gym & Fitness Club

Köpmansgatan 13, 10300 KARIS

 

alexandra@alexiagym.com

044 243 7342

© 2016 Alexia performance