Hitta sätten som motiverar just DIG till en aktivare vardag!

Har du någon gång funderat över vilken typ av motionär du är? Vad är det som motiverar dig att träna och hålla igång? Vilka är de eventuella fallgroparna, dvs vad är orsaken att du kanske slutade efter en tid? Det är rätt få som har funderat på dessa saker, men det är bra att sätta en stund på att analysera och fundera över sitt eget beteende gällande motionen. När du är på det klara med varför du tidigare gånger inte lyckats hålla motionen som en del av vardagen kan du lättare bryta den onda cirkeln.

Vi är alla olika typer av människor och det betyder att vi också vill ha ut olika saker av motionen; vissa söker bara en känsla av välmående och lugn medan andra njuter av att piska upp pulsen nära max! Fundera på vad du söker och vad som motiverar dig att orka hålla på.

Tips på hur du kan hjälpa din motivation på traven:

För dig som inte kommer iväg på egen hand

- hitta en träningskompis som ser till att ni kommer iväg!

- gå på gruppträningar

- delta i Bootcampgrupper eller dyl. var du får stöd och känslan av gemenskap av gruppen

För dig som tycker om ordning och reda

- en sportklocka/pulsmätare/aktivitetsmätare kan vara en rolig grej för de som motiveras av att få lite statistik på sin träning, eller redan det att dagens mål är nått och aktiviteten ligger på 100 % eller mera

- skriv träningsdagbok

- följ ett tydligt träningsschema (gymprogram etc)

Tävlingsmänniskan

- om det finns ens en gnutta tävlingsinstinkt, anmäl dig till någon tävling. I dagens läge finns det så mycket kul man kan delta i, t.ex. hinderbanelopp, olika löpdistanser, swimrun, sprinttriathlon m.m

- tävla mot dig själv genom att t.ex. göra små konditionstest på gymmet, ta tid på hur länge du går/löper 3 km eller något motsvarande. Det kan höja motivationen väldigt mycket då man konkret ser sina framsteg.

För dig som tröttnar fort och tycker om utmaningar

- se till att variera din träning!

- utöva eventuellt flera olika motionsformer, t.ex. kan man variera enligt årstid

- ge dig själv små utmaningar, ex: om 2 månader skall jag klara av 5 pullups eller orka löpa 5 km i ett kör

- om träningen känns motig, gör någonting helt annat än planerat den dagen, och plötsligt har du fått till stånd en bra träning ändå!

För alla

- unna dig något nytt redskap eller nya träningskläder. Vårens mode börjar finnas i affärerna, skaffa något trevligt att sätta på dig till nästa träningspass! Det kan höja motivationen väldigt mycket (särskilt åt kvinnor ;) )

Man kan såklart vara en salig blandning av dessa också, då gäller det att plocka de bästa bitarna ur de olika kategorierna! Själv klarar jag bra av att träna på egen hand, men motiveras att ge 110% då jag tränar i grupp. Pulsklockan motiverar mycket då jag kan följa med fart, längd på löpturen och förbränning medan jag också är den som tröttnar snabbt och tycker om att variera min träning. Jag är tävlingslysten av naturen och att ha en tävling i sikte hjälper mig definitivt att orka hålla igång träningen!

På Alexia har vi Bootcamp-grupper som kör igång i januari och september. I år var det 10 ivriga damer som anmälde sig till Bootcampen och det är en väldigt trevlig grupp vi har fått ihop! Under de dryga 2 månader vi har hållit på har vi lärt känna varandra rätt så bra och andan i gruppen är alltid positiv och deltagarna kämpar varandra fint. Vi har gemensamma träningar 2 ggr/vecka och därtill har vi haft kostföreläsningar och diskussioner. Behöver du en spark i baken är det bara att hänga med i september då vi kör igång med en ny grupp!

På lördag var jag ut på långpasset som planerat. Tyvärr var det ytterst besvärligt med mina socker och över halva länken utfördes med blodsocker på 2.2-3.2 mmol/l. Endast en diabetiker kan föreställa sig hur det känns. Jag tankade såklart under löpturen, med totalt över 60 g kolhydrater, men ändå hölls värdet envist lågt. Tur så var de andra variablerna ändå i skick, dvs fint väder, ok underlag och gott sällskap. Kilometrarna slutade på 20,3 för min del. Tempot var något snabbare än tänkt, medel på 6:10. Denna veckas långpass är planerat till fredag och då är det 22 km som gäller och tempo gärna kring 6:20 för att hålla pulsen på en nivå som befrämjar uthålligheten i musklerna.

Söndag var vilodag och idag, måndag, hade jag bestämt mig för första fartträningen för säsongen. Jag värmde upp i c 3 km i vanlig takt, sedan sprang jag intervaller 6*500 m, återhämtning c 200-300 meter sakta jogg mellan dragen. Det var väldigt mycket tyngre än jag räknat med! Nu är det bara att upprepa varje vecka för att väcka de snabba muskelcellerna och hitta tillbaka till en snabbare rytm igen. Dagens pass blev totalt 8 km.

Nu är det snart lunch och sen iväg och städa gymmen före receptionen öppnar för dagen. Trevlig arbetsvecka på er alla!

För sonen var det tävlingen och medaljen som sparkade igång friidrottsmotivationen :)


Kategorier
Inlägg
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
  • Facebook Social Icon

OPENING HOURS:

 

MEMBERS WITH OWN KEY: 5-23 every day

RECEPTION: MONDAY & THURSDAY 16-18

                    

OTHER TIMES: SEND E-MAIL TO

alexandra@alexiagym.com

Alexia Gym & Fitness Club

Köpmansgatan 13, 10300 KARIS

 

alexandra@alexiagym.com

044 243 7342

© 2016 Alexia performance