Hur skall man egentligen äta?

Vad och hur mycket skall vi människor egentligen äta? Den ena säger det ena och den andra något helt annat. Man känner sig lätt borttappad om man börjar läsa allt som skrivs i medierna om vad som är hälsosamt och inte. En sak som bör kommas ihåg är också att alla människor fungerar på olika sätt och det som fungerar åt dig behöver nödvändigtvis inte vara optimalt för en annan. Men en sak är säker, alla människor behöver äta och ofta mera än vad man kanske tror. Detta gäller förstås näringsrik och nyttig mat, inte tomma kolhydrater och snabbmat!

På torsdagen deltog jag i en kostföreläsning som hölls av Timo Eloranta, väl inbegripen i kostfrågor och har gått olika kurser och utbildningar inom ämnet. Han fungerar också som tränare för bl.a bikinifitnesstävlanden.

Publiken var en väldigt brokig skara så nivån hölls praktisk, själv hade jag önskat en lite mera ingående diskussion i vissa ämnen, men alltid kommer man hem med nya tankar och idéer i bagaget.

Eloranta öppnade med att prata om makroämnen och hur mycket vi borde få i oss i form av protein, fett och kolhydrater. Hans teori är att först utgå ifrån hur mycket kalorier man skall äta per dag, sedan delar man upp det i makroämnen. Viktigast enligt Eloranta är att man först bestämmer mängden protein och fett som skall ätas per dag, därefter fyller man ut resterande kalorimängd med kolhydrater. Kalorimängden vi behöver per dag beror helt på hur mycket din nuvarande vikt är, vad ditt mål är, hur aktiv du är i vardagen och träningsmängd. När du vet kalorimängden så är detta ett bra exempel på hur man fördelar makron:

- protein 30% (ägg, fisk, kött, grynost, kvarg...)

- fett 30% (oljor, avocado, smör, nötter, frön...)

- kolhydrater 40% (pasta, potatis, bröd, frukt...)

För att lära sig vilka livsmedel som innehåller vad kan man ta en app till mobilen som hjälp. På kursen nämndes appen Fatsecret, den finns att ladda ner ock kostar ingenting. Jag har själv tidigare använt en annan app men fick nu inspiration igen att mera öppna upp vad jag äter och har nu i två dagar fyllt i appen. Det intressanta är att jag har själv trott att jag äter fett i minsta laget, det visade sig att så är inte fallet. Fett gömmer sig i det mesta vi äter och via appen blir det tydligt då den hela tiden räknar ut makrovärden i allt du äter.

Protein har jag ansett mig äta alldeles tillräckligt av, men för att nu hålla balans på makrovärdena så har jag ytterligare ökat proteinintaget. Kolhydrater har jag sedan en tid tagit tillbaka i större mån i kosten och det blir nu tydligt att det var ett bra val.

När du installerar applikationen fyller du i ålder, vikt, längd, dagliga aktivitetsnivå samt vad ditt mål med vikten är (gå upp, hålla vikten eller gå ner i vikt). Sedan räknar den ut ditt dagliga kalorimål. För dig som vill optimera din kost är en dylik app väldigt informativ och ett bra hjälpmedel. Du lär dig snabbt vad olika livsmedel innehåller och efter ett par veckor klarar du dig bra även utan att fylla i vad du äter.

I och med att jag delvis har motion som yrke samt att jag gärna skulle bli ännu bättre på löpning så vill jag gärna optimera min kost så gott det går. För att kunna träna kvalitativt så är kosten otroligt viktig, både för träningsorken och för återhämtningen. Kost, vila och träning måste vara i balans.

På föreläsningen pratades det förstås också om måltidsrytm. Det vanliga verkade vara att folk äter mellan 4 och 6 mål per dag. Detta är individuellt och man skall tillämpa det som passar en själv bäst. Viktigt är dock att man inte lämnar för länge mellan måltiderna utan äter med 3-4 timmars mellanrum. Det lönar sig att planera måltiderna så att de stöder träningen, dvs ät c 1,5-2 h före ett träningspass så att du har maximal energi till träningspasset. Efter passet är det viktigt att igen äta inom c en timme för att stöda återhämtningen, gärna någonting med proteiner i eftersom protein är musklernas återuppbyggnadsämne. Före träningen får det gärna vara kolhydrater eftersom det i sin tur ger energi till träningen.

Näringstillskott och vitaminer finns det minsann av på marknaden. Eloranta hade en rad olika ämnen som han gärna rekommenderade åt personer som tränar mycket, själv skalar jag bort några av dem och rekommenderar följande: d-vitamin, multivitamin och magnesium plus en varierande kost. På det kommer man långt! D-vitamin är bra för det mesta (skelettet, immunförsvaret osv.), i ett bra multivitamin får man lite av allt och magnesium bidrar till fungerande muskler och nervsystem.

Kost är ett ämne som kan diskuteras i all evighet men jag drar nu strecket här för idag. Kommentera och fråga gärna om det är något ni läsare undrar över!

Träningsmässigt har veckan gått bra; på torsdag morgon gjorde jag ett muskelkondiotionspass med pulshöjande på slutet och igår, fredag, var jag på morgonlänk med en god kompis. I skrivande stund förbereder jag mig mentalt för en långlänk, träff 11.15 med ett par ivriga löpare och tanken är att springa 19 km idag. Före det skall jag träffa vårt duktiga Bootcamp gäng och köra en uteträning för dem, jag tror det blir trappor idag ;)

Här en bild från uteträningen för 2 veckor sedan

En riktigt skön och aktiv helg önskar jag er alla!


Kategorier
Inlägg
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
  • Facebook Social Icon

OPENING HOURS:

 

MEMBERS WITH OWN KEY: 5-23 every day

RECEPTION: MONDAY & THURSDAY 16-18

                    

OTHER TIMES: SEND E-MAIL TO

alexandra@alexiagym.com

Alexia Gym & Fitness Club

Köpmansgatan 13, 10300 KARIS

 

alexandra@alexiagym.com

044 243 7342

© 2016 Alexia performance